Château de Bligny

Château de Bligny on ainoa Château, joka nauttii Châteaun "tittelistä" Champagnen alueen viljelijänä. Château de Bligny on ainutlaatuinen Cotes des Barissa Blignyn kylässä sijaitseva tila, jolla on ennennäkemätön historia ja viininvalmistuksen perintö. Côte des Barin historiallinen symboli Château de Bligny on täydellinen esimerkki terroirin parantamisesta ihmisen taitojen ja kykyjen avulla. Ympäristön ja luonnon kunnioittaminen sekä jatkuva sitoutuminen kestävään kehitykseen on Château de Blignylle erityisen tärkeää ja v. 2021 tila saavuttikin HVE-sertifikaatin tason 3! (HVE = Haute Valeur Environnementale).

Useiden vuosien työ ja kestävälle kehitykselle omistautuminen HVE-sertifikaatin tason 3 vaatimusten mukaisesti sisältää:
- Luonnollinen biologisen monimuotoisuuden symbioosi (biodiversiteetti) viinintuotannon ja luonnon välillä
- Maaperän koskemattomuus luonnonmukaisen elämän varmistamiseksi
- Positiivinen synergia kiinteistön ja luonnon kesken
- Luonnon omien hyödyllisten elementtien (hyönteiset, pölyttäjät…) lisääminen
- Vaihtoehtoisten menetelmien hyödyntäminen viininviljelyprosessissa

Historia

Tilan historia ulottuu aina vuoteen 1773 saakka, jolloin Markiisi de Dampierre, taannoisen Blignyn lasitehtaan omistaja, rakensi Château de Blignyn keskiaikaisen feodaalilinnan perustuksille metsästääkseen alueella susia, mutta omisti myös aluetta ympäröivät viinitarhat.

1900-luvun alussa Le Baron de Cachard (Louis XVIII:n perillinen), Ardèchessa sijaitsevan Château de Beauregardin omistaja, osti Château de Blignyn. Ardèchessa tunnettu viinintekijä ja viinintuottaja päätti kehittää ja markkinoida myös Blignyn kuohuviinejä. Hän osti maata ja istutti uusia viiniköynnöksiä, jolloin viinintuotanto laajeni niin paikallisilla markkinoilla kuin kansainvälisestikin. Hänen intohimonsa ja dynamiikkansa ovat vaikuttaneet suuresti viinitarhan kasvuun. Le Baron de Cachard valittiin Blignyn pormestariksi vuonna 1925.

Vuosikymmenten aikana ja Châteaun omistajien vaihtuessa viinitila koki mm. sodan ja Saksan miehityksen, jolloin kaikki Baron de Cachardin työ tuhoutui ja viinitarha jouduttiin jätettämään kesannolle, mutta viininviljelyä ei alueella unohdettu vaan se kasvoi ja kehittyi. Vuonna 1953 Gauthrinin ja Duvalin perheet ostivat viinitarhan ja istuttivat sen uudelleen. Vuonna 1954 Chateau ja sen viiniköynnökset siirtyivät Lorinin perheelle. Sodan jälkeen kartanon osti Tourainesta kotoisin oleva viinintekijä herra Lefèvre, joka täydensi kuohuviinivalikoimaa samppanjalla. 

1999 Marnaisista kotoisin oleva Rapeneaun perhe, joka halusi säilyttää tämän ylellisen kartanon historiallisen perinnön, arkkitehtuurin ja viininviljelyn, osti Château de Blignyn. 10 vuotta kestäneen restauroinnin ja kunnostuksen jälkeen 1700- ja 1800-luvun asuinrakennus syntyi uudelleen eloon. Aikakauden tyyliä ja kalusteita kunnioitettiin, ruokasalit ja oleskelutilat säilyttivät puiset yksityiskohtansa ja maalatut katot kerubeineen ja kupidoineen. Linnan pääovi on peräisin vanhasta keskiaikaisesta linnasta, Ludvig XIII -tyylisine hienoine veistoksellisine rypäle- ja viiniköynnöskoristeineen. Poikkeuksellinen kokoelma samppanjahuiluja, mukaan lukien Lalique- ja Daum-signeeratut yksilöt, muistuttaa, että kylä oli aikoinaan yksi tärkeimmistä Auben kristalliteoksista.

Viinintuotanto elää tilalla suurta renessanssia. Nykyään Rapeneaun 7. omistajasukupolvi, on edelleen pyrkinyt ikuistamaan kartanon perintöä historiallisella asiantuntemuksellaan. Perhe on investoinut tuotantotyökaluihin ja viinitarhoja kehitetään jatkuvasti ympäristöä kunnioittaen. Château de Blignyä ympäröi 30 hehtaaria viiniköynnöksiä ja 8 tarhaa. Koko sato käytetään Château de Blignyn samppanjoiden valmistukseen, jotka pullotetaan omassa kiinteistössä.

Château de Bligny - 88th position in James Suckling's top 100 French wines of 2023

Tuottajan valikoima